Huuhkajat tarvitsevat pelastajan, kapellimestarin sekä ratkaisijan

Huuhkajat tarvitsevat pelastajan, kapellimestarin sekä ratkaisijan

Futisherkkua on lähivuosina tiedossa runsain mitoin. Ensi kesän EM-lopputurnaus on pistejahtia vaille paketissa ja tulevan MM-karsinnan (Qatar 2022) ottelutkin ovat jo tiedossa. Toisin kuin jossakin on arvioitu MM-karsintalohkoamme vaikeaksi, väittäisin että Huuhkajilla on hyvät mahdollisuudet menestyä myös maaliskuussa alkavissa otteluissaan. Vastustajista Ranska on tosin omassa kastissaan mutta Ukraina, Bosnia ja Hertsegovina ja Kazakstan ovat maita, jota eivät ole tällä hetkellä parhaimmillaan. Sen sijaan Huuhkajat ovat selvästi nousukiidossa.

Menestyminen edellyttää vahvaa itseluottamusta, jolloin oma osaaminen saadaan parhaalla mahdollisella tavalla esiin. Joukkuehan suorastaan huokuu itseluottamusta tällä hetkellä.

Pallonhallinta ja vastahyökkäys

Suomen joukkue pystyy tänä päivänä huippumaiden tavoin pitämään palloa ahtaissakin paikoissa. Jatkuvat pallonmenetykset syövät voimia kohtuuttomasti ja vievät tarvittavan terävyyden hyökkäyksestä. Näin ollen Suomen huippuvaaralliset vastaiskut kärsisivät. Hyökkäyksen ja puolustuksen tasapainon säilyttämisen edellytys on luotettava pallonhallinta ja tietysti yksittäisen pallollisen pelaajan taktiset valinnat. Suomella on erinomaiset mahdollisuudet järkyttää vastustajia nopealla vastahyökkäyspelillä. Joukkue osaa iskeä nopeasti sekä osajoukkueena että koko ryhmityksellä. Onnistunut vastahyökkäys perustuu nopeaan tilanteen oivaltamiseen, suoraviivaiseen etenemiseen sekä pelaajien nopeuteen. Tästä kuviosta Huuhkajilla on hyviä näyttöjä.

Suomella on puolustukseen tällä hetkellä jopa useita eri vaihtoehtoja, samoin keskikentälle tason juurikaan laskematta. Hyökkäys oli pitkään Teemu Pukin (Norwich City FC) varassa, mutta pari viime vuotta on nostanut esiin useitakin haastajia, jotka eivät kaihda ratkaista peliä.

Hradecky - pelastaja

Kokemus on kuitenkin osoittanut, että voittava joukkue tarvitsee ainakin yhden pelastajan. Maalivahdilla on oma tärkeä tehtävänsä, mutta hyvä peli ei aina vie joukkuetta voittoon. Voittava maalivahti kykenee torjumaan ratkaisevan rankkarin tai venymään ilmiömäiseen pelastukseen juuri sillä hetkellä, kun pelin voittajaa ratkaistaan. Suomen lohkossa näitä kiusallisia vastustajia, jotka ovat nousseet tiukoilla hetkillä sankareiksi niin maajoukkueessa kuin omissa seuroissaankin ovat mm. Ranskan Olivier Giroud (Chelsea), Ukrainan Roman Yaremchuk (Gent) tai Bosnia ja Hersegovinan Edin Dzeko (As Roma). Tällainen pelaaja iskee kuin salama taivaalta. Toki on hienoa nähdä nämäkin huiput Huuhkajien vastustajina mutta ei kuitenkaan pelien ratkaisijoina. Lukas Hradecky (Bayer 04 Leverkusen) on näyttänyt useammankin kerran, että häneltä tällaisten herrojen pysäyttäminen onnistuu. Hän sopii meille pelastajan rooliin.

Kamara - kapellimestari

Ilman joukkueen sydäntä kokonaisuus yskähtelee. Menestykseen tarvitaan pelaaja, joka pystyy rytmittämään kokonaisuutta puolustuksen ja hyökkäyksen välillä, sytyttämään pelikaverit loistoon sekä antamaan tarvittavat ratkaisevat syötöt. Huuhkajien Glen Kamara (Rangers FC) on kiistatta pelaaja, joka näihin vaatimuksiin pystyy. Hän on jo nyt meidän kapellimestarimme.

Pukki - ratkaisija

Arvoturnaukset ja mestaruuskamppailut kaikkialla maailmassa ovat osoittaneet, että voittava joukkue tarvitsee todellisen ratkaisijan. Joillakin on ominaisuus tehdä tärkeitä ja ratkaisevia maaleja jopa lähes olemattomista tilanteista. Kuten mainitsin, Suomella on kasvamassa useampiakin maalintekijöitä mutta se menestyksen takuumies on vielä toistaiseksi Teemu Pukki. Hänelle sopii hienosti ratkaisijan rooli. Menestysresepti rakentuu kokonaisuudessa seuraavasti; pelastava maalivahti, kokenut keskuspuolustus, keskikentän pelinjohtaja ja ratkaisija kärjessä. Näiden pilarien ympärille palapelin muiden osien täydentäminen on valmentajalle positiivinen haaste, sillä huippukavereita Huuhkajien riveistä useille pelipaikoille löytyy tänä päivänä kiitettävän paljon. Olen varma että meillä futisperheessä on luvassa monia positiivisia asioita kunhan ensin jaksamme kaikki pysyä negatiivisina – terveinä.

14.12.2020
Jukka Vakkila 

 


Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.