Pelastaako Messi Koemanin?

Pelastaako Messi Koemanin?

Kun istuin poikani kanssa futiksen EM-finaalissa Munchenissä 1988, en voinut olla ihastelematta Rinus Michelsin luotsaaman Hollannin luovaa peliä. Hollanti vei finaalin maalein 2-0. Toki Marco van Bastenin fantastinen maali oli koriste kakun päällä, mutta tietysti mieleen painuivat lukuisat muutkin huippulahjakkaat pelaajat. Tärkeänä päällikkönä joukkueen alakerrassa rakenteli Ronald Koeman. Mielestäni Koeman on osin syyllinen siihen että perinteinen libero-käsite (”malli Beckenbauer”) haudattiin lopullisesti. Koeman  nousi vapaana pelaajana häärimään muun puolustuslinjan yläpuolelle tuoden ylivoimaa keskialueelle.

Sain seurata päävalmentajana hallitsevan Euroopan mestarin otteita Olympiastadionilla heti kolmen seuraavan vuoden aikana, kun Suomi arvottiin kaksi kertaa (EM,MM) Hollannin kanssa samaan karsintalohkoon. Mieleen jäi tietysti stadikan yleisöennätys 46 217, loistavat pelit joukkueeltamme (0-1 ja 1-1) sekä tilanne missä hyökkääjämme Kimmo Tarkkio karkasi kesiviivalta kohti maalivahti van Breukelenia edessään vielä  Ronald Koeman. Hän, jota moni voisi katukuvassa luulla pullakuskiksi. Hieman tuhti ja kankeahkon oloinen. Poikkeuksellisen nopealle Tarkkiolle helppo pala. Koeman näytti kuitenkin, mitä hän on pelikengät jalassa ja tiesi mitä tehdä ja kaatoi karkurin pelimiehen röyhkeydellä. Meniköhän meiltä jopa mestarin päänahka? Ainakin tuomarin pasmat menivät sekaisin, sillä varma punainen jäi näyttämättä ja peli jatkui vaparilla. Pienempää oli tuomarin helppo sortaa…

Hollannin Groningenin kasvatti Ronald Koeman oli yksi maailman huippupelaajista edustaen urallaan mm. Ajaxia ja Barcelonaa. Peliuransa jälkeen hän on saanut mahdollisuuden toimia valmentajana niin ikään useiden maiden huippuseuroissa. Menestystäkin on tullut, vaikka pestit ovat olleet melko lyhyitä. Nyt eletään sitä aikaa, jolloin veikkaillaan, kuinka kauan Koeman voi johtaa FC Barcelonan menestysjoukkuetta. Eka kausi on menneillään ja ainakin Atletico Madrid ja Real Madrid ovat hieman karkuteillä. Ainakin ajoittain tolaltaan on ollut myös menestyksen takaaja Messi. Riidat seurajohdon kanssa näkyvät selvästi otteissa. Jos Messi heittää tavalla tai toisella hanskat tiskiin niin saattaa olla Koemaninkin diili siinä. Hän saa sittenkin sen punaisen. Jännittäviä aikoja.

Jukka Vakkila
Ex-päävalmentaja

jukka.vakkila@hotmail.com

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.